Et kraftsenter for idretten

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Godt påbegynt er halvt fullendt sier et gammelt ordtak. Det er utgangspunktet for at både Buskerud IK og Drammen IR på vegne av idretten, jobber for et bredest og best mulig Campus Marienlyst. Marienlyst har mye allerede, og med noen viktige utbygginger og nye grep kan dette bli en av Norges flotteste og beste idretts-campuser. Her er det flere skoler og en mengde idrettsanlegg som daglig er grunnlaget for mange og gode aktiviteter for alle aldersgrupper. Vårt mål er at dette unike idretts- og rekreasjonsområdet videreutvikles til et regionalt kraftsenter for idrett og utdanning i et bredt samarbeid mellom idretten, skolene, kommunen, fylket og noe næringsliv. Våre modeller er bl.a. Fosshaugane Campus i Sogndal og Campus Steinkjer.

Mange synes i den offentlige debatten å mene at Marienlyst kun er Marienlyst Nye (friidrettsbanen), men den er bare en brøkdel av et mangfoldig idretts- og skole-område som jeg her vil ta leserne med på en vandring gjennom. Som sola starter jeg i nord-øst og følger den rundt. Her ligger den snart 40 år gamle Drammenshallen. Fortsatt et solid bygg med god funksjon for mange daglige brukere. Marienlyst ungdomsskole og Drammen videregående skole bruker halve hallen (2 + 2 håndballflater) hver fra tidlig morgen til etter skoletid. Da overtar idretten, for det meste breddeidretten (et dusin ulike idretter), men også noe toppidrett i form av eliteseriekamper i håndball (DHK og GIF). Dessverre er hallen utdatert for de store internasjonale arrangementene og for andre typer arrangementer som bidro til å sette Drammen på kartet som stor konsert-by på 80- og 90-tallet. Drammenshallen var lenge landets eneste hall der det kunne arrangeres innendørs-NM i friidrett, men det er nå lenge siden hallen var godkjent for dette. I januar 2008 ble det spilt herre-EM i håndball i Drammenshallen, men dette ble siste gangen hallen kunne godkjennes for et mesterskap.

Tvers over den viktige, og nødvendige, åpne plassen (for SIFs kamper og store arrangementer i hallen) ble korttribunen til Gamle gress bygd som Idrettens Hus i 1998. Bygget skulle kun brukes til idrett og helserelaterte formål. Her er det i 1. etg et kommersielt treningssenter, et cateringfirma og kommunens Fysiotek (Frisklivssentral) der folk med «grønn resept» får bistand og veiledning til å bedre helsa via fysisk aktivitet. I 2. etg har kommunens helseetat en lokal helsestasjon og fysioterapitjeneste. 3. etg utgjør Idrettens Hus Buskerud med kontorer for BIK, DIR og særkretser / regioner.

Følger vi sola rundt bygget kommer vi til den nye og flotte Marienlyst ungdomsskole med 525 elever og en forventet vekst til 600 innen få år. Skolen ble bygd på området til Drammen Tennisklubb, som ble kjøpt ut og flyttet til Berskaug i 2009. Skolens vekst betyr at de både må ha nye undervisningslokaler og de trenger minst 50 % mer «gymsal-kapasitet» enn det de kan få i Drammenshallen. Vegg i vegg med skolen ligger byens mest kjente idrettsanlegg, Gamle Gress, der SIF spiller sine tippeliga- og europacup-kamper. Skal de kunne fortsette med sistnevnte, må det bygges ut bedre kapasiteter for media og VIP. Både for skolen og for toppfotballen vil det være en vinn-vinn-situasjon om man river tribune øst og bygger nye moderne tribuner som kan gi skolen tiltrengte nye lokaler på dagtid og fotballen bedre fasiliteter i helgene. Gamle Gress har blitt mye oppgradert det siste ti-året og fungerer nå som et godt toppidrettsanlegg samtidig som det også brukes av breddefotballen.

I tribune Vest som sto ferdig for 14 år siden, har SIF sine nåværende VIP-lokaler i 3. etg. SIF og breddeklubber som Drammen Bandy og Drammens Skøiteklub har lokaler i 2. etg. Størst klubblokale her har bydelsklubben for Strømsø, Skiold. De er også den største brukeren på sommerstid av den store kunstgressbanen der kunstisen legges om vinteren. Dette 13 år gamle anlegget er selve hjertet i Marienlyst. Her er det enormt mye aktivitet og stor rift om tid hele vintersesongen. Kunstgresset har vært svært dårlig i mange år nå og medført mye skader, helt ned på små lilleputtspillere, men nå i juli legges det nytt og moderne kunstgress på denne banen. Det vil igjen føre til at det myldrer med små «Martin-kopier» på disse 3–4 syver-banene. Aktiviteten her vil gjennom ei vanlig uke være mange ganger større enn aktiviteten på friidrettsbanen som så mange har fokus på.

Neste del av kronikken kan du lese i morgen..

FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram